Nya gardiner kan göra mycket för din heminredning

Gardiner är en viktig del i din heminredning. De är inte bara stiliga och eleganta utan har även ett praktiskt syfte. Detta då de förser dig med en avskildhet samtidigt som de också stänger ute ljuset. När du är i behov av att köpa en ny gardin behöver du dock tänka till lite grann innan du gör ditt köp. Fortsätt läsa för att få insikt i vad du bör ha i åtanke!

Fyra egenskaper att titta efter hos dina nya gardiner

När du ska köpa nya gardiner behöver du tänka på dessa faktorer för att göra ett bra val:

  • Storleken på fönstret. Först och främst gör du bäst i att mäta fönstret i det eller de rum där gardinerna ska hängas upp. Mätningen är viktig på så vis att den säkerställer att du köper en gardin som matchar fönstret ifråga när det kommer till storlek.
  • Hur väl de matchar rummets inredning. Dessutom behöver du också ta hänsyn till hur rummet ser ut och är inrett när du gör ditt val. Om du till exempel har ett lite mer modernt och minimalistiskt hem bör du välja enklare och mindre gardiner. Samtidigt kan du istället satsa på mer mönstrade och komplexa sådana om ditt hem istället är lite mer traditionellt sett till inredningen.
  • Materialets egenskaper. En annan faktor som du bör ha i åtanke när du köper en ny gardin är materialet. De olika material som finns att välja bland har olika egenskaper. Detta såväl när det kommer till att ge dig avskildhet som att stänga ute ljuset. Till exempel kan ett tjockare tyg bättre stänga ute ljuset. Tunnare tyger släpper istället in lite mer av solljuset och ger därmed en luftigare känsla.
  • Färger eller mönster. Du bör även fundera kring vilka mönster eller färger du vill att de nya gardinerna ska ha. Neutrala färger, till exempel grått, beige eller vitt, är tidlösa och fungerar bra nästan överallt. Mer djärva färger och mönster funkar istället bättre i vissa typer av rum. Så se till rummets övergripande färgschema och möblemang när du väljer färger eller mönster på gardinerna.